Självabhyanga

”Oljemassage bör utföras dagligen. Det håller borta ålderdom, minskar stress och balanserar vata.”

Aṣṭāṇga Hṛdaya: Sutrasthāna: II: 8-9

En av de viktigaste ayurvediska rutinerna är daglig självmassage med olja (abhyanga) som för mig är det ”det nya yoga” – en rutin som är superbra för balanserad kropp och sinne och som ska utföras ofta om inte dagligen. Mitt ayurvediska egenvårdspaket ger dig 500 ml mognad sesamolja som passar alla människotyper och är särskilt bra för självmassage under vintern eftersom sesamolja är värmande i sig. De gamla ayurvediska läkarna, som i Ashtanga Hridaya citerad ovan, kunde inte nog lovorda oljemassage eftersom det är så lugnande, helande och föryngrande. Huden är vårt största organ med mängder av nervändar och när den dagligen smörjs och ges omtanke infinner sig en känsla av lugn, trygghet och att grundas.

Mognad sesamolja i praktisk pumpflaska (500 ml)

Oljemassage hjälper även kroppen att avlägsna gifter och ger näring till alla vävnader. Allt du applicerar på huden går in i kroppen så därför brukar jag säga att man aldrig ska applicera något på huden som man inte skulle kunna tänka sig att äta. Sesamolja är helt naturligt och innehåller bara en enda ingrediens – olja från sesamfrön som innehåller en massa näring, och därför är sesamolja så bra som massageolja. Om du inte har tid för daglig oljemassage, unna dig det åtminstone under en eller några av veckans dagar, gärna innan ett yogapass så att du är uppvärmd och mjuk.

Självabhyanga kan du utföra under 5-20 min i ett varmt badrum sittandes på en handduk. Ge dig själv massagen i lugn och ro och börja med att applicera oljan över hela kroppen. Massera sedan ben och armar med långa strykningar och arbeta inåt mot mitten av kroppen. Leder masseras med cirkulära rörelser. Bröstkorg och mage masseras med stora cirkulära strykningar medsols. Massera magen försiktigt och så djupt som känns behagligt (här är det lätt hänt att vata frigörs ljudligt!) Oljan ska gärna värmas upp men du kan också ta den rumstempererade oljan direkt från pumpflaskan. Efter massagen tar du en varm dusch som skjutsar in oljan i kroppen. Tänk dock på att inte duscha huvudet med hett vatten. Obs! Kontraindikation för abhyanga är just efter en måltid, vid förstoppning, feber, ama (gifter från osmält mat som syns som beläggning på tungan), överskott av kapha (t.ex. mycket slem), menstruation och under graviditet.

Mitt ayurvediska egenvårdspaket som nu är till försäljning innehåller mognad sesamolja för självmassage i en praktisk pumpflaska (500 ml), en sprayflaska (30 ml) med mognad sesamolja för invärtes smörjning genom näsan, en neti-kanna för sköljning av näsgångar och bihålor, en tungskrapa, samt en burk med örtblandningen Triphala för en välfungerande matsmältning. Alla produkter är viktiga delar av den dagliga ayurvediska egenvårdsrutinen. Ge dig själv en present som kommer att få dig att må mycket bättre, eller varför inte ge ett spännande paket till någon som julklapp?

Priset för paketet är 595 kr.

Klicka här för att läsa mer och beställa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s