Självabhyanga

”Oljemassage bör utföras dagligen. Det håller borta ålderdom, minskar stress och balanserar vata.”

Aṣṭāṇga Hṛdaya: Sutrasthāna: II: 8-9

En av de viktigaste ayurvediska rutinerna är daglig självmassage med olja (abhyanga) som för mig är det ”det nya yoga” – en rutin som är superbra för balanserad kropp och sinne och som ska utföras ofta om inte dagligen. Mitt ayurvediska egenvårdspaket ger dig 500 ml mognad sesamolja som passar alla människotyper och är särskilt bra för självmassage under vintern eftersom sesamolja är värmande i sig. De gamla ayurvediska läkarna, som i Ashtanga Hridaya citerad ovan, kunde inte nog lovorda oljemassage eftersom det är så lugnande, helande och föryngrande. Huden är vårt största organ med mängder av nervändar och när den dagligen smörjs och ges omtanke infinner sig en känsla av lugn, trygghet och att grundas.

Mognad sesamolja i praktisk pumpflaska (500 ml)

Oljemassage hjälper även kroppen att avlägsna gifter och ger näring till alla vävnader. Allt du applicerar på huden går in i kroppen så därför brukar jag säga att man aldrig ska applicera något på huden som man inte skulle kunna tänka sig att äta. Sesamolja är helt naturligt och innehåller bara en enda ingrediens – olja från sesamfrön som innehåller en massa näring, och därför är sesamolja så bra som massageolja. Om du inte har tid för daglig oljemassage, unna dig det åtminstone under en eller några av veckans dagar, gärna innan ett yogapass så att du är uppvärmd och mjuk.

Självabhyanga kan du utföra under 5-20 min i ett varmt badrum sittandes på en handduk. Ge dig själv massagen i lugn och ro och börja med att applicera oljan över hela kroppen. Massera sedan ben och armar med långa strykningar och arbeta inåt mot mitten av kroppen. Leder masseras med cirkulära rörelser. Bröstkorg och mage masseras med stora cirkulära strykningar medsols. Massera magen försiktigt och så djupt som känns behagligt (här är det lätt hänt att vata frigörs ljudligt!) Oljan ska gärna värmas upp men du kan också ta den rumstempererade oljan direkt från pumpflaskan. Efter massagen tar du en varm dusch som skjutsar in oljan i kroppen. Tänk dock på att inte duscha huvudet med hett vatten. Obs! Kontraindikation för abhyanga är just efter en måltid, vid förstoppning, feber, ama (gifter från osmält mat som syns som beläggning på tungan), överskott av kapha (t.ex. mycket slem), menstruation och under graviditet.

Mitt ayurvediska egenvårdspaket som nu är till försäljning innehåller mognad sesamolja för självmassage i en praktisk pumpflaska (500 ml), en sprayflaska (30 ml) med mognad sesamolja för invärtes smörjning genom näsan, en neti-kanna för sköljning av näsgångar och bihålor, en tungskrapa, samt en burk med örtblandningen Triphala för en välfungerande matsmältning. Alla produkter är viktiga delar av den dagliga ayurvediska egenvårdsrutinen. Ge dig själv en present som kommer att få dig att må mycket bättre, eller varför inte ge ett spännande paket till någon som julklapp?

Priset för paketet är 595 kr.

Klicka här för att läsa mer och beställa.

Ett hälsopaket du inte kan missa!

Just nu säljer jag ett hälsopaket du bara inte får missa! 🙂 Om du köper 5 st yogamassage hos mig på Yogahälsan får du just nu på köpet BalanceOil startpaket* med Omega3-olja av högsta kvalitet. Dessutom ingår kostrådgivning vid ett tillfälle av min samarbetspartner Marjam Ott som hjälper dig att tyda din rapport och ger dig rekommendationer baserat på rapporten. 5 yogamassage gör underverk för kroppen och tillsammans med BalanceOil och kostrådgivning har du ett hälsopaket som garanterat kommer att göra skillnad. Allt detta får du nu för bara 3250 kr, till ett värde av hela 5250 kr! (5 yogamassage 3250 kr + BalanceOil startpaket 1495 kr + 1 timme kostrådgivning 500 kr). Erbjudandet gäller till och med 31 maj.

* BalanceOil startpaket innebär att du skriver upp dig på ett abonnemang på sex månader (289 kr/mån) eftersom du behöver ta oljan under en tid innan du tar ditt andra blodprov.

Ring mig på 0730 734 734 eller mejla mig på daniel@yogahalsan.se när du vill köpa detta hälsopaket. Köp ej ‘Värdekort 5 ggr yogamassage’ genom BokaDirekt.

Läs mer om BalanceOil här

BalanceOil med Omega-3

Har du funderat på att komplettera kosten med Omega-3 för att förbättra din hälsa? Det är ingen dum tanke alls, för fettsyrebalansen i din kropp är grundläggande för både din fysiska och mentala hälsa. 95% av alla Europeer har en väldigt hög andel inflammatoriska fettsyror som kan ligga bakom en mängd sjukdomar och hälsoproblem. Du kan ta reda på dina nivåer av inflammatoriska fettsyror och återställa balansen med Zinzinos BalanceOil.

Jag erbjuder ett blodprov som visar din nivå av inflammatoriska fettsyror samt BalanceOil som återställer balansen till mycket mer hälsofrämjande nivåer. Du får ett kit som innehåller allt du behöver för att ta blodprov och du kan beställa detta från mig var du än bor i Sverige. Efter en period med BalanceOil gör du testet igen och får se din nya fettsyrebalans. 95% av alla som kompletterar sin kost med BalanceOil har efter 120 dagar sänkt sina halter av inflammatoriska fettsyror till nivåer som rekommenderas av WHO.

Kontakta mig om du vill ha ett startkit för att ta ett blodprov och börja prenumerera på BalanceOil.

Sorg och livskriser

När livet går i spillror av Ulf Lidman

Idag fick jag boken När livet går i spillror av Ulf Lidman. Utan att ha läst den så kan jag varmt rekommendera den till dig som går genom sorg eller livskris, som är anhörig till någon går genom detta, eller till dig som bara vill veta mer om hur man bearberar sorg och livskriser. Jag rekommenderar den eftersom jag var på Ulfs föreläsning i Luleå förra året som var otroligt givande, inspirerande, och underhållande, ämnet till trots. Vi går alla genom sorg och livskriser så egentligen tror jag att alla har nytta av att läsa denna bok. Ulf skriver på baksidan att ”normala livskriser är varken ett sjukdomstillstånd eller ett kroniskt tillstånd. Vi kommer att kunna gå vidare även om det i stunden kan kännas som att mörker och hopplöshet tynger oss. En nyckel ligger i att lära känna sig själv och hitta sin egen väg ut ur krisen”. Det finns alltid ett ljus i mörkret även när allt känns svårt, och det går att hitta dit 🌸

BalanceOil från Zinzino

Nu säljer jag den högkvalitativa Omegaoljan BalanceOil från Zinzino som motverkar inflammationer i kroppen. Jag föll själv för deras spännande koncept med blodprovstagning som du gör hemma och skickar till ett lab i Norge för analys av din fettsyrebalans. Ända sedan människan började med jordbruk har vi nämligen ätit en kost som skapar inflammationer i kroppen med en mängd sjukdomar som följd. I Sverige har vi i snitt ca tre gånger för höga värden av fettsyran Omega 6. Jag hade själv väldigt höga värden pga av att jag nästan aldrig äter fisk men har fått i mig mycket vegetabiliska oljor under lång tid. Nu tar jag BalanceOil varje dag och efter 6 månader gör jag ett blodprov igen för att se min nya balans. Omegaolja är viktigt för mycket, bland annat immunförsvaret och normala hjärnfunktioner. Studier bekräftar bland annat att Omegaolja har positiv effekt på personer med ADHD. Hör av dig till mig om du är intresserad av att göra en fettsyrebalansanalys. Jag samarbetar med Marjam Ott, diplomerad nutritionist/kostrådgivare, fil.dr, forskare och docent inom biokemi på Uppsala Universitet. När du köper ett startpaket av mig får du förutom BalanceOil och två kit för blodprovstagning hemma en timmes kostrådgivning av Marjam, helt gratis!

Att skifta perspektiv

Ibland när vi betraktar vårt liv så kan vi bara se det från ett perspektiv. Vad vår hjärna väljer att fokusera på i all denna enorma komplexitet som livet innebär styrs av sådant som inre känslotillstånd och vad vi har för syn på livet. Ibland växlar vi mellan olika inre tillstånd och syn på livet över en längre tid och ibland från dag till dag eller till och med minut till minut. Det är som att befinna sig i olika rum – när vi är i ett rum ser vi inte de andra och glömmer vad som fanns i dom. I vissa rum är vi mer harmoniska, mer nöjda med livet och har större medkänsla med andra och oss själva. Vad har vi för syn på livet och vad som är viktigt när vi är i de rummen? Det är något vi behöver bli mer medvetna om och odla för att uppnå en mer balanserad och harmonisk emotionell hälsa. #perspektiv #fokus #inretillstånd #livssyn #harmoni #medkänsla #hälsa #kiruna

Ge utrymme för livsenergi

När jag tränade Qigong i Kina lärde vi oss att Qi (livsenergi på kinesiska) uppstår där det finns rymd. Därför lärde vi oss att mentalt skapa rymd inom oss och koppla upp på rymden utanför oss. I yogamassage skapar vi rymd i kroppen genom att frigöra spänningar och blockeringar så att det finns utrymme för Prana (livsenergi på det det indiska språket sanskrit) att cirkulera. Hälsa finns där naturligt men vi fyller vårt fysiska och mentala utrymme med bekymmer, oro, ilska och sådant som blockerar livsenergin.

Medveten andning..

Hur andas du just nu? Det kan var ytligt uppe i bröstkorgen eller djupt ner i magen, snabbt eller långsamt, ryckigt eller rytmiskt.. Vi andas på olika sätt och sättet vi andas på speglar vårt inre tillstånd. Ta kontroll över dig själv och andas djupt, långsamt och rytmiskt. 5 sekunder in, 5 sekunder ut..

Andningens betydelse för hälsan

Våra andetag har väldigt stor betydelse för vår hälsa och välmående. När vi är medvetna om våra andetag och andas djupt och rytmiskt ända ner i magen istället för uppe i bröstkorgen slår hjärtat harmoniskt och skickar signaler till hjärnan att dämpa de primitiva områdena och aktivera prefrontala cortex där kreativitet, logik och högre tänkande sitter. På utandetagen kan kroppen då slappna av och när jag hjälper dig att stretcha under yogamassage kan vi gå djupare eftersom kroppen inte är inställd på kamp eller flykt och gör motstånd.