Yogamassage

Här beskriver jag vad yogamassage är för dig som är nyfiken men inte riktigt vet vad som väntar när du bokar in dig hos mig. Om det är något du undrar och inte får svar på här, t.ex. om du har en särskild problematik och inte vet om yogamassage passar dig, kan du skriva eller ringa till mig och ställa frågor. Skriv då till daniel@yogahalsan.se eller ring 0727221514. Du kan också boka en tid för rådgivning på min bokningssida på Bokadirekt.

Vad skiljer yogamassage från vanlig massage?

Yogamassage är precis som vanlig massage en behandling där jag gör jobbet och du behöver inte ha erfarenhet av yoga för att kunna tillgodogöra dig behandlingen. Det som skiljer sig från vanlig massage är att massagen huvudsakligen är uppvärmande och åtföljs av assisterad stretching. Även om massagen har egna hälsoeffekter så utgör stretcharna den huvudsakliga behandlingen vilket gör det till något helt annat än vanlig massage. Du är också mer delaktig som klient eftersom vi kommunicerar under stretcharna, och för att stretcharna ska bli mer effektiva påminner jag dig hela tiden att andas djupt, långsamt och rytmiskt.

En annan skillnad är att yogamassage utförs på en madrass på golvet istället för en massagebänk. Min madrassen har en värmedyna för att jag ska kunna hålla litet lägre temperatur i behandlingsrummet (yogamassage kan ibland vara ganska fysiskt krävande för terapeuten) och många klienter uppskattar att lägga sig på den varma madrassen.

Yogamassage utgår från en holistisk syn på kroppen och därför ger jag alltid en helkroppsbehandling. En stel och värkande nacke kan bero på en obalans i fötterna, och därför är det otillräckligt att bara behandla nacken.

Vad är yogamassage bra för?

Behandlingen ger ökad rörlighet i hela kroppen, förmåga att andas djupare, bättre hållning och mer energi i vardagen. Därför är det en behandling som passar alla. Men yogamassage är särskilt bra för dig som är stel och har korta muskler, rygg- och nackproblem, ischias, besvär från skuldror, höfter, knän och fotleder, stress och sömnproblem.

Genom yogamassagen hjälper jag dig att öppna upp och slappna av djupare än normalt. När spänningar och blockeringar frigörs förbättras cirkulationen och väcker kroppens naturliga förmåga att läka sig själv. Man brukar säga att yogamassage är tre gånger så effektivt som vanlig massage.

Hur går det till?

Eftersom yogamassage är en terapeutisk behandling får du börja med att fylla i en hälsodeklaration som vi sedan går genom tillsammans. Jag berättar mer om yogamassagen och att andnings- och stoppteknikerna är viktiga. Andningstekniken innebär att du andas djupt och rytmiskt och på utandningen när kroppen slappnar av går vi djupare i stretchen. Stopptekniken innebär att jag assisterar dig långsamt och försiktigt så att du har tid att känna efter och när du upplever en bra stretch men känner att du inte vill gå djupare säger du ”stopp”. Du fortsätter att andas djupt för att slappna av och efter en stund prövar vi att gå litet djupare.

När vi har gått genom vad yogamassage innebär får du gå in i behandlingsrummet, klä av dig till underkläderna och lägga dig på madrassen under stora handdukar. Jag använder mig av handduksteknik under hela behandlingen för att du aldrig ska behöva känna dig naken. Till massagen använder jag mig av varm sesamolja som passar de flesta och är särskilt bra under vinterhalvåret.

Själva behandlingen pågår under ca 75 minuter och vi går genom hela kroppen. Mycket fokus ligger på att genom stretchar öppna upp bröstkorgen och andningen eftersom god förmåga att andas är så viktigt för hälsan och livsenergin.

Eftersom jag har över 100 stretchar ser alla behandlingstillfällen olika ut men strukturen på behandlingen ser alltid ut ungefär så här:

  1. Jag börjar jobba med ryggen, skulderbladen och nacken medan du ligger på mage. Viktiga stretchar här utgår från armarna, som öppnar upp skulderbladen. Här gör vi ibland ”kobran” då jag hjälper dig att stretcha ryggen genom att dra din överkropp uppåt och bakåt.
  2. Jag går på din rygg om du önskar det. Kommer jag in under ditt skulderblad med min fot kan jag dra armen uppåt och bakåt för att effektivt öppna upp hela bröstkorgen (OBS! Jag går aldrig på ryggen vid första behandlingstillfället).
  3. Sittande stretchar efter att du har satt dig upp med benen i kors eller benen rakt framåt. Ett exempel är att jag hjälper dig med ”twist” av ryggen genom att hjälpa dig att vrida överkroppen åt sidorna.
  4. Stretchar med benen bakifrån efter att du har lagt dig på mage igen från sittande position. Första gången brukar jag stretcha benen med hälen mot stussen vilket främst tar på de främre lårmusklerna.
  5. Stretchar med benen framifrån när du har vänt dig på rygg. Vi kan t.ex. föra ditt knä mot bröstkorgen för att stretcha bland annat sätesmuskler och ljumskar.
  6. Magmassage om du önskar. En del klienter vill hoppa över detta, kanske för att man är kittlig eller känslig i området på andra sätt.
  7. Olika stretchar som utgår från överkroppen, t.ex. sträcka ut sidorna av kroppen och stretch av diafragman eller nyckelbenen. Här ger jag ibland en avslappnande massage för händerna.
  8. Avslutning med ansiktsmassage. Nu har jag satt mig bakom dig och ”trampar” på dina axlar samt stretchar nacken och masserar din hårbotten innan jag ger ansiktsmassage. Den avslutande massagen är väldigt bra för att slappna av inför de sista minuterna då du får ligga och vila i ”Shavasana” (den avslutande positionen i yoga då man ligger på rygg och vilar).
  9. Du ligger i Shavasana med en handduk över ögonen. Dessa minuter är viktiga för att låta behandlingen integreras i kroppen och många brukar somna och sova en stund tills jag kommer tillbaka.

Efteråt pratar vi en stund om din upplevelse och vad jag har uppmärksammat under behandlingen. Jag brukar rekommendera att man dricker mycket vatten och vilar resten av dagen, samt upplyser om att det är vanligt med träningsvärk och att man ibland får reaktioner på behandlingen som huvudvärk och illamående, som är övergående.

Hur fungerar stretcharna?

Jag brukar säga att jag jobbar med stretcharna och stretcharna jobbar med dina muskler. Det finns en slags inneboende intelligens i stretcharna som gör att de jobbar på de muskler som behöver det mest eftersom varje stretch berör ett flertal muskler och tar mest på den muskel som är mest stel eller kort. Detta medför också att varje stretch kan upplevas olika av olika personer. Stretcharna gör att muskelspänningar som blockerar kroppens naturliga cirkulation löses upp, med bättre hälsa och mer energi som följd. När spänningarna släpper och musklerna förlängs får du även tillbaka din rörlighet och i många fall bättre hållning. Samtidigt som yogamassage innebär guidad djupandning, vilket får dig att bli mer medveten om din andning och tränar din förmåga att andas djup, så öppnar stretcharna upp strukturerna runt dina lungor. Ett viktigt resultat av yogamassage är djupare andning som ökar förmågan att slappna av och andas in livsenergi.

Är stretcharna ofarliga?

Yogamassage utgår alltid från din kropp och vad den klarar av genom att jag anpassar trycket utifrån din muskelspänning. Jag går alltid långsamt och försiktigt in i stretcharna så att du hinner känna efter och säga ”stopp”. På detta sätt är det du som har full kontroll över stretcharna och kan hålla dem innanför gränsen av vad du klarar av. Yogamassage är en beprövad metod som nu växer mycket i Sverige och i hela världen.

Jag vill se hur yogamassage går till.

På YouTube finns en bra film som visar hur en hel behandling kan se ut.

Nu vill jag boka en tid!

Du kan boka en behandling till fullpris, men ett tips är att du köper ett värdekort med 3 eller 5 behandlingar till rabatterat pris. Som friskvård går det bra att boka yogamassage en gång i månaden, men om du vill att vi jobbar med ett specifikt problem rekommenderar jag att du bokar behandlingarna med högst en veckas mellanrum så att behandlingarna kan bygga på varandra och ge bästa resultat. Jag har uppnått väldigt bra resultat med klienter som har bokat en serie behandlingar tätt inpå varandra. Klicka på länken nedan för att komma till min bokningssida på Bokadirekt. Välkommen 🙏🏻

Boka_tid_Vit
axelsons-e1507038176232.png